Maanantaina meille saapui puhumaan suuri mies Kiljavan opistolta, jonka nimeä en valitettavasti muista näin äkkiseltään. Kuitenkin tiedämme kaikki, kenestä on kysymys. Luennon aiheena oli "Luovuus ja lahjakkuus", josta itselläni oli ainakin suurehkoja odotuksia aikaisempien opintojeni vuoksi.

Herra X ei pettänyt odotuksiani. Luento oli erinomainen yhdistelmä tieteellisen tutkimuksen tuloksia, teorioiden esittelyä ja niiden sovellutuksia. Erityispisteitä selkeistä lähteiden näkymisestä ja tutkijoiden nimien mukana pysymisestä, jonka puute minua on muutamilla muilla luennoilla häirinnyt suunnattomasti. 

Luovuus ja lahjakkuus ovat käsitteitä, joiden merkitykset ja sisällöt menevät helposti sekaisin arkikielessä. Lahjakkuus voidaan jakaa eri lajeihin (Gardner), joita ovat mm. spatiaalinen, loogis-matemaattinen ja kielellinen lahjakkuus. Itselleni jäi luennolta mieleen, kuinka työryhmiä tulisi koota, mikäli haluttaisiin parhaita mahdollisia tuloksia. Ihmiset valitsevat usein helposti työskentelykumppaneikseen ihmisiä, joilla on samanlaisia työskentelytapoja kuin heillä itsellään. Työryhmiä koottaessa olisi kuitenkin syytä hyödyntää lahjakkuuden eri kehitysasteita: analyyttistä, synteettistä ja praktista lahjakkuutta. (toki varsinaisesti uutta ei ole se, että ryhmän tulisi toimiakseen olla mahdollisimman monitaitoinen ja monilahjakkuuksia sisältävä: näiden kolmen termin kautta toiminnan avaaminen vain tuntui itseasiassa melko järkeenkäyvältä.)

Itse luennoitsijasta iso plussa: luento oli yksi mielenkiintoisimpia koko opiskeluaikanani. Vaikka aihe oli psykologiasta jo tuttu, osasi hän tuoda siihen sopivasti myös uutta ja melko ajankohtaista tietoa. Aivan selkeää ei tosin ollut, miten kokonaisuus liittyi viestintään ja markkinointiin, mutta väliäkö sillä. Luennolle olisi tosin voinut varata hieman enemmän aikaa.

Iltapäivällä saimme tiedotteemme takaisin ja pähkäilimme yhteisöviestintäkysymyksiä ryhmätöiden ja case-työskentelyn kautta. Itse "keissit", ainakin omamme, tuntui melko teennäiseltä ja vähän väkisinkeksityltä, mutta saimme ryhmämme kanssa melko hyvää keskustelua aikaan pienen pohdinnan jälkeen. Purkuun en itse valitettavasti voinut osallistua, sillä olin tutorkokouksessa. 

-Lotta