Esa Ylikoski oli kirjoitellut humakprohon arvostelun meidän lehdistöseurantatehtävästä opintokorttiin.

"Olet tarkastellut opintopiiriryhmässä (Jonni, Tuomas, Jussi, Marianne, Lotta, Eero) lehtiä/nettijulkaisuja Curly, Raitis.fi, Nuorisotyö ja Nuorten Luonto sekä kirjoittanut niistä hyvän arvioivan kuvauksen.  "

Miehän sen kirjotin ja laitoin HumakProhon. Nyt ilmoittaisin, että kävin juuri päivittämässä lukuoikeuden keltaiset pallurat, jotta tekin pääsette näkemään mistä teitä on arvosteltu! ;)

 


Seuraavassa kirjoittaisin hieman referaattia ja ajatuksia yhdestä teeman kirjalistassa olleista kirjoista. Riitta Koskimiehen "Asiantuntijan esiintymistaito" oli ainoa, jonka sain käsiini kirjastosta. Ajattelin että voin tämän lukea, vaikka vähän toisista kirjoista olimme kai sopineet. Toivottavasti ette pahastu. Kirja oli kuitenkin tosi pieni ja reilusti vajaa 200 sivua, joten en rasittanut tällä itseäni paljoakaan. Ja opin siitä jotain.

Asiantuntijan esiintymistaito sisältää tippejä, miten valmistautua onnistuneeseen esitykseen ja kuinka päästä yli jännityksestä. Kirjan otsikoita ovat muunmuassa "Esiintymisen taito - väärinkäsityksiä esiintymisessä", "Suomalainen yleisöpuhujana" ja "Havainnollistamisen maaginen voima".  Etenkin toissaviikkoisen puheviestinnän kurssin jälkeen luettuani tämän teoksen, ymmärrän analysoida näkemiäni ja kuulemiani puheita paremmin.

Hyviä oivalluksia kirjassa oli ainakin ajatus suomalaisesta puheenpitäjästä, joka sanoo sanottavansa ja vaikenee sitten. Seuraava lause on lainaus kirjan sivulta 24: "Kannattaa kuitenkin muistaa, että suomalaisten kansalliseepoksessa sotaaa käydään aseitten sijaan laulamalla!". Sana on tärkeä ja arvostettu asia suomalaisille. Enpä ollut itse muistanut asiaa noin, tulipa hyvä mieli. Tutkimuksen mukaan suomalaisessa kulttuurissa julkiseen puhumiseen liittyy esimerkiksi se, että puheen määrän sijasta arvostetaan laatua ja että puhujalta odotetaan ennekaikkea luotettavuutta. Muunmaalaiset pitävät suomalaisa vähäeleisinä ja -ilmeisinä esiintyjinä. Lotta on tässä tietenkin poikkeus, sillä kun hän mietti mitä sanoisi seuraavaksi, hän hymyili!!!


Muutoin kir
jassa puhutaan paljon samaa, mitä Katjan tunneilla käsiteltiin. Kuinka hyvä esiintyjä tuntee omat vahvuutensa ja heikkoutensa ja miten kiva ois jos käyttäis rennosti huumoria ja vaik vitsin puheen aluksi. Loppuun joku sitaatti, kasku, tai lyhyt tarina. Ja puheen sisällön rakentamisesta. Kerro lyhyesti, mitä aiot kertoa. Kerro. Kerro tiiviisti, mitä kerroit.

 

Oho, en nyt kerkeä enempää kun pitää lähteä kokoukseen, mut voin jatkaa myöhemmin. Hyvä kirja, lukekaa!

 

-Marianne-