Matkataanpa ajassa taaksepäin vuoteen 2008. Joulukuun 10.-12. päivinä käsittelimme luennolla verkkonuorisotyötä, jonka ohessa saimme tehtäväksi käydä tutustumassa internetin erilaisiin yhteisöihin. Internet on pullollaan erilaisia portaaleja ja foorumeita, joita kävimme tarkkailemassa ja osallistumassa keskusteluun. Esimerkkeinä voisi mainita kuvayhteisöt, keskustelupalstat, chattipalvelut ja fanisivut. Vierailimme erilaisissa yhteisöissä ja tutustuimme niiden sisältöön. Tehtävän tavoite oli kaiketi saada läpileikkaus internetin maailmasta ja ymmärtää, mitä palveluita nuoret käyttävät.

Tunnetuimpia sivustoja olivat Youtube, Facebook, IRC-galleria ja Habbo-hotel, jotka varmasti ovat tulleet tutuiksi, jos on koskaan käyttänyt internetiä. Edellämainitut toimivat Youtubea lukuunottamatta lähinnä yhteydenpitovälineinä tai chattipalveluina. Perusidea on hyvä ja suurin osa palveluita käyttäneistä on todennäköisesti muodostanut niistä positiivisen kuvan.

Sivustoihin tutustuminen oli omalla kohdallani ajanhukkaa; netissä säälittävän monta tuntia viettäneenä kaikki yhteisöt olivat enemmän tai vähemmän tuttuja. En väitä, etteikö harjoitus olisi ollut muuten hyödyllinen. Positiivisena puolena mainittakoon, että kuulin noina kauniina hetkinä ensimmäisen kerran mesimäyrästä, joka on dominoinut siitä lähtien maailmankatsomustani ja ikävä kyllä myös kurssitöitä. Esitän mitä vilpillisimmän anteeksipyynnön lehtoreille tämän johdosta.

Saimme tehtäväksi valmistella lyhyen esityksen internetin vaaroista. Tietoisuus netin vaaroista on vuosien mittaan lisääntynyt ja mediassakin näkyy varoittavia esimerkkejä entistä enemmän.

Kun nyt kuitenkin suoritamme viestinnän kurssia, ajattelin, että voisin jakaa pienen ajatuksen internetin yleisestä kulttuurista, kielenkäytöstä ja eräänlaisesta "netiketin" antiteesistä, joka on levinnyt pelottavan laajalle. Tässä teille siis teoriani internetin epäpyhästä kolmiyhteydestä:

Internetin käyttäjien huumorintaju perustuu pitkälti kirjainlyhenteisiin, muiden käyttäjien herjaamiseen ja toisiin nettisivuihin, joiden sisältö yleensä keskittyy alastomuuteen tai irstauteen.

Internetin peruskäyttäjä ei liioin halua osoittaa omaavansa puhe- tai kirjoitustaitoa. Yleensä postataan sisällyksettömiä lauseita, joissa kielioppi on tarkoituksellisesti pielessä. Tämä vaikuttaa liittyvän myös erottamattomasti internet- huumoriin. Kirjainlyhenteet pystyy jollain tasolla suodattamaan, mutta jotenkin on vaikea ottaa vakavasti kaveria, joka ilmaisee huvittuneisuutta kirjoittamalla omgwtfbbqlol. Itse asiassa en tiedä ilmaiseeko omgwtfbbqlol huvittuneisuutta. En tiedä tarkoittaako omgwtfbbqlol yhtään mitään. Silti olen törmännyt siihen rimpsuun useammin kuin on ihmisen mielenterveydelle hyväksi.

Luulen että ihmiset, jotka alun perin halusivat internetin toimivan informaation paremman liikkuvuuden ja muiden jalojen aatteiden edustajana, itkisivät nyt sikiöasennossa nurkassa.

Internet on siis ihanteellinen sijainti jos haluaa löytää jonkun toisen, joka uskoo että tuuli johtuu tiikereistä. Muuten on parempi olla kaivamatta pintaa syvemmälle. Näihin seikkoihin kiinnitetään mielestäni aivan liian vähän huomiota. Internetistä 95% on kuraa. Soisi näkevän tällaista ajattelua enemmän kun puhutaan internetin viestintämahdollisuuksista.

Parempi ehkä lopettaa tähän!

-Jonni